13.10.12

De Vitrine

Ik moet altijd een  beetje grinniken wanneer ik de naam van dit restaurant noem. Liefde gaat hier wel degelijk door de maag, en nergens anders. Vroege vogels zijnde, krijgen we het voorstel om eerst iets te drinken aan de toog. Maar er is al een tafeltje vrij en doorheen een gezellige smalle gang worden we naar een simpel houten tafeltje geleid. Ik plof neer in een roodkleurige leren zitbank, die me sterk doet denken aan die in de trein (zei het dan 1ste klasse). Ik voel me meteen in mijn nopjes. In dit gerenommeerde restaurant is er van 'chichi' geen sprake. Alle aandacht gaat uit naar het eten, zo moet dat. Hoewel de akoestiek geen herrie toelaat, moet ik mijn oren spitsen om de ober te verstaan. Ik knik en lach vriendelijk als hij me het menu voorstelt. Wanneer hij terugkeert, kijk ik vragend naar mijn tafelpartner die zijn schouders opheft. Dat wordt dus een verrassing.
Ik sip van mijn Belgische schuimwijn en smeer zoute boerenboter op een dikke snee bruin brood (die de hele avond door rijkelijk werd aangevuld).
Het voorgerecht is een waar kunstwerk. Vanwege de presentatie schakel ik van schrok-mode over naar langzaam genieten. Met wat spijt kijk ik naar de lege Sint-Jacobsschelp op mijn bord. "NOG!", roept mijn maag maar de warmoes met escargots vergroot enkel het verlangen naar de rest van het menu. Het bosduifje en de raapjes zijn een perfecte match en als kers op de taart krijg ik een Dessert (ja met hoofdletter) om U tegen te zeggen. Het ijs van lavas rust op een laagje yoghurt en wordt bedekt met crushed ice met de smaak van citroenmelisse. De appelschijfjes hou ik voor het einde. Ik verlaat 'De Vitrine', 55 euro armer maar vele smaken rijker!


De Vitrine
Brabantdam 134
9000 Gent

09/336.28.08
dinsdag-zaterdagmiddag: 12:00 -14:00 en shift om 18u30 en 21u00

Warmoes - escargots - gekonfijte sjalot - look

Bosduif - raapjes - braambes - knolselderjus
Coquille in de schelp - gele biet - mosterdzaad


Appel - lavas - citroenmelisse

No comments:

Post a Comment